From Department of Horticultural Plants Nutrition
August Cieszkowski Agricultural University in Poznań
Abstract. Vitamin C was determined in sweet pepper and hot pepper and in lettuce. It was shown that the diversified vitamin C content in vegetables depends on the species, place of growing, nitrogen and potassium fertilization (dose and fertilizer form), phase of harvest, atmospheric conditions preceding the harvest.
Key words:
vitamin C, sweet and hot pepper, lettuce, agricultural factors
Streszczenie
Przedstawiono zależność między zawartością witaminy C, oznaczoną metodą Tillmansa, w papryce słodkiej i ostrej oraz sałacie masłowej, a różnymi czynnikami agrotechnicznymi: gatunkiem, odmianą, rodzajem podłoża, rodzajem i dawką nawozu zastosowanego do uprawy, warunkami atmosferycznymi podczas uprawy, fazą zbioru roślin – modyfikującymi ten parametr jakości.
Wykazano duże różnice w zawartości badanej witaminy w zależności od gatunku i odmiany.
Zawartość witaminy C wynosiła: w papryce słodkiej 156-316 mg %, w papryce ostrej 358-457 mg %, a w sałacie 15-58 mg %. Ponadto na zawartość witaminy C wpływały: u papryki – rodzaj nawozu azotowego, poziom potasu, warunki atmosferyczne – podczas uprawy, a u sałaty – dawki azotu i rodzaj podłoża zastosowanego do uprawy.